Om du själv går igenom isen
- Vänd dig tillbaka från där du kom! Där höll isen.
- Ta det lugnt. Det kan kännas mycket obehaglig att hamna i kallt vatten, men du klarar många minuter i vattnet innan kylan minskar din förmåga att agera.
- Ta fram isdubbarna, men behåll handskarna på. Arbeta metodisk tillbaka till stabil is. Försök häva dig upp på isen med armbågarna nära kroppen. Har du kommit långt ut på svag is, kan du behöva bryta is en bit innan du når stabil is.
- Kryp och åla långt upp på bärig is innan du reser dig.
- Är hjälp på väg, ligg still för att spara krafter och värme.
Om du ser någon gå igenom isen
- Larma 112 så tidigt som möjligt.
- Närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Där finns is som bär.
- Ha alltid något mellan dig och den nödställde, t.ex. en lina, ispik, livboj eller trädgren.
- Ta det lugnt. Om personen är vid medvetande och inte har ansiktet under vattnet har du tid att planera räddningen ordentligt. Tänkt på din egen säkerhet. En livräddare i ännu en vak gör mer skada än nytta.
- Använd flythjälp och en lina bakåt som säkring om du måste ge dig ut på tunn is.
Lär dig issäkerhet på en isförevisning
En del av kunskapen om issäkerhet får man genom att testa att falla i en isvak och att ta sig upp under kontrollerade former. Här får vi en inblick i hur det kan se ut. Tack till Petter Allmungs och Filip Cederbrant som gjort filmen. Och till Svenska Livräddningssällskapet på Gotland som medverkar.
Vill din skolklass, arbetsgrupp eller förening ha en isförevisning? Kontakta något av Svenska Livräddningssällskapets regionförbund eller lokalföreningar. Här finns kontaktuppgifter.